donderdag 28 februari 2013

Zee

In tenders, zoals je die op de foto's ziet, zijn we vervoerd naar het vaste land en weer terug naar de boot.

We hebben de oostkust van Australië verlaten. We varen nu langs de oostkust van Papua Nieuw Guinea, op weg naar de volgende bestemming, Rabau.
Vanmorgen tijdens onze dagelijkse wandeling zagen we ineens tientallen dolfijnen uit het water opspringen, zoveel dolfijnen samen hebben we van ons leven nog niet gezien. Helaas had ik mijn fototoestelletje niet bij me.

Aan boord is er ongelofelijk veel te doen, voor ieder wat wils. Er zijn 3 klassieke concerten per week vóór het diner, waarvan we er nog geen gemist hebben. Gisterenavond een ontzettend leuke dansgroep met zang. Meestal zijn we te moe om na het diner nog wat te doen, omdat we als een blok in slaap vallen. Iedere avond in wel 3 theaters shows, zang en muziek, of een film. Dan overdag veel interessante lezingen, waar onze mannen graag heen gaan. Die lezingen hebben wel te maken met wat er is gebeurd in de landen waar we heen gaan, zoals de vele oorlogen en zeeslagen ( Pearl Harbour).We weten inmiddels " alles " over aardbevingen,vulkanen en tsunamis. Over de mogelijkheden om te reizen en de dingen die we "moeten" zien, gaan we natuurlijk allemaal

Onze reis is verdeeld in 5 cruises, waarvan we er nu 2 achter de rug hebben.
1. Southampton/San Francisco
2. San Francisco/Sydney
3. Sydney/Hongkong
4. Hongkong/Dubai
5. Dubai/Southampton
Voor elke nieuwe cruise worden er nieuwe artiesten,musici, dansers ingevlogen. Veel emeritus hoogleraren geven lezingen, zodat de mensen die de hele reis meemaken nooit iets twee keer zien.

Vandaag zit de helft van de reis er al weer op, het is omgevlogen. Maar we gaan gelukkig nog veel "tegemoet".

dinsdag 26 februari 2013

Regenwoud

In een amfibisch voertuig uit de tweede wereldoorlog ( Amerikaanse makelij ), een stuk regenwoud gezien, ook dwars door de moerassen. Daarna met de trein verder. Wat een woeste natuur. Wij zaten achter in de trein, dus kon ik een mooie foto schieten. Het was een reis van anderhalf uur, daarna weer de bewoonde wereld in. Grote huizen met veel landerijen, maar in de " middle of no where".

Yorkeys Knob

De boot moest een paar kilometer voor de haven voor anker, met tenders werden we naar het vaste land vervoerd. Dat liep gesmeerd, iedereen was zo van boord. Het was 37 gr.C., een vochtige warmte.

Vlak voor we het regenwoud ingingen dieren "opgezocht". Hele makke kangeroes, een luie krokodil, en een schattige koala al slapend in een boom.

maandag 25 februari 2013

Zee langs de ooskust van Australië

We varen nu langs de kust op weg naar Cairns,Yorkeys Knob. Even bijkomen na dit volle programma! We konden vanmorgen weer veilig onze dagelijkse kilometers lopen, hoewel het al weer windkracht 7 is. Daar hebben we helemaal geen last meer van. Eergisteren waren veel mensen zeeziek, ook ik hoorde daaronder.
Alle stoelkussens waren na de orkaan drijfnat geworden, zijn nu erg "zoutig" om op te zitten, het is niet anders.

We weten niet of we morgen Wifi hebben, daarna 9 dagen niet. We komen vrijdag in Papua Nieuw Guinea aan en daar is zeker helemaal niets.

Zo te zien draaien de schroeven weer op gelijke sterkte( onderste foto). Dus de duikers hebben hun werk blijkbaar goed gedaan.

Brisbane

Vertraagde aankomst in Brisbane.

De hurricane zijn we te boven. We hebben de "motion discomfort bags" niet meer nodig.

Brisbane is gebouwd rond de monding van de Brisbane Rivier. Het is de derde grote stad van Australië, met 2 miljoen inwoners, maar zal binnen 10 jaar de tweede plaats zijn na Sydney. De stad ligt in het midden van de oostkust van Australië. Doordat er voor de kust op enige afstand 2 eilanden liggen, heeft het de beschikking over een grote natuurlijke haven en rede. Het heeft een warm subtropisch klimaat, het hele jaar door.
Vijftig km vóór de boot aan kon leggen, kwam er al een loods aan boord, omdat het vaarwater moeilijk begaanbaar is vanwege de vele ondieptes.

De haven ligt 3 kwartier van de stad af. We namen meteen de shuttle bus naar het centrum van de stad, de Queenstreet, het middelpunt, met aan het begin de Victoria Bridge
Het is een bruisende dynamische stad, die ons een warm en vriendelijk welkom heette.
Met de hop on hop off weer een prachtig beeld , een totaal andere stad dan Sydney, heuvelachtig. Een mooi uitzicht over de stad vanaf het hoogste punt.
Schitterende stranden in de buurt, de " Gold and Sunshine Coasts". Wat een land, met zoveel ruimte en mogelijkheden.

Een foto van een trendy caféetje, waar het bier ( belgisch) erg lekker was!( 2e foto)

zaterdag 23 februari 2013

Orkaan windkracht 12

Toen we gisterenavond thuis kwamen in onze hut, stond dit op ons televisiescherm. We tilden er niet te zwaar aan, omdat we dachten al wel wat ervaring te hebben
Vannacht om 2 uur werden we letterlijk uit ons bed wakker geschud, zo erg was het nog niet geweest. Tegen de morgen werd het windkracht 10, nog heftig. Om 12 uur kregen we te horen dat het een hurricane was geweest. Dat hebben we dan ook meegemaakt.
Overal hangen de "braakzakjes" weer ( zie foto).

Door het weer hebben we nu vertraging opgelopen naar Brisbane, dat zien we morgen wel!

Sydney 2

Foto 1 en 2 in het operagebouw.
Op de laatste foto zie je hoe onze boot, de Aurora, tegenover het operagebouw ligt.

Sydney 1

Wat een grote, mooie, groene en moderne stad, met 4 miljoen inwoners Vanmorgem om 8.30 reden we al weg met de hop on hop off, die een zeer gevarieerde route reed in twee verschillende cirkels. Tussen de 2 routes door een rondgang met een klein gezelschap door het imposante opera gebouw. Veel verschillende zalen, met één in repetitie voor die avond, uniek dat we daar een kijkje mochten nemen.
De eerste foto is het kleinste zaaltje, meer een herinnering aan de architect Jorn Utzon, een Deen. Hii zou 3 jaar aan het gebouw werken en de kosten zouden 6 miljoen dollar zijn. Maar zoals het gaat met zulke gigantische projecten, duurde het 16 jaar en was de eindprojs 112 miljoen dollar. Het gebouw staat nu op de lijst van werelderfgoed.
Tweede foto de St John's kathedraal. De laatste foto het restaurant waar Rita en Hans op de 52e verdieping gegeten hebben met zijn nicht
Het is nu avond, we zijn bekaf, maar zouden geen moment hebben willen missen.
De Georgestreet, bekend als de duurste winkelstraat ter wereld, waar ook de apple store aan ligt. We hebben er natuurlijk een bezoek gebracht en meteen onze mails verstuurd.

donderdag 21 februari 2013

Aankomst in Sydney

In alle vroegte stonden we buiten om maar niets van de binnenkomst te missen. Wat een stad.

Zoals je op de eerste foto ziet was het gisterenmiddag/avond en nacht onstuimig weer, maar we zijn inmiddels overal aan gewend en bewegen nog steeds als "balletdansers".
We zijn nog niet van boord, maar ik kon deze prachtige foto van het operagebouw al maken. We varen nu onder de brug door. We kunnen over een uur naar buiten, dus nog even ontbijten. Onze plannen staan al vast. Rita en Hans gaan een nicht en haar zoon ontmoeten, die in Sydney wonen.

woensdag 20 februari 2013

Zee, vertrek uit Wellington.

Onder het genot van muziek en een drankje hebben we de hoofdstad Wellington verlaten en varen tussen de 2 eilanden door over de Cook Strait. Onze boot zien we nu op de landkaart aan de rechterkant verschijnen. (Zie onderste foto).
In Auckland en in Wellington zijn duikers/mecaniciens ingehuurd om de schroef (profisorisch?) te maken. Blijkbaar is er verbetering, we varen weer als een "trein" en de bewegingen van het water zijn aan bakboord en stuurboord weer praktisch gelijk.

We laten Nieuw Zeeland achter ons, waar we 3 dagen achter elkaar geweest zijn. We hebben een goede indruk gekregen en alles gedaan om zo veel mogelijk te zien.

We maken ons nu op voor Sydney, weer en van de hoogtepunten. Morgen zijn we om half vijf op om dat mee te maken. We zullen afmeren in het centrum van de stad, tegenover het bekendste Opera House van de wereld.

Velen van jullie stelden vragen over ons gewicht, kortom, we willen het er liever niet over hebben, blijft een zéér gevoelig punt.!! We doen ons best!

maandag 18 februari 2013

In het centrum van Wellington

Wellington

Het mooiste weer van de wereld in Wellington. Om 9 uur waren we al in het centrum. Meteen met een taxi naar het het uiterste zuiden van het noordelijk eiland naar "Cook Straight" het water wat het noordelijk van het zuidelijk eiland scheidt en uitkomt in de Tasman Zee ( zie onderste foto). Een prachtige tocht met de mooiste uitzichten. We ziiten nu aan de koffie in het centrum van Wellington. De eerste foto is het parlementsgebouw. In Wellington wonen 200.000 inwoners, een moderne stad., prachtig gelegen. Nieuw Zeeland heeft toch maar 4 miljoen inwoners totaal, en is 8 keer groter als Nederland. We plukken de dag en maken al plaanen voor we van boord gaan. Met zijn 6sen komen de goede ideëen vanzelf.

Napier 1

Napier heeft in 1931 een aardbeving gehad. Daarna is het stadje weer opgebouwd in de Art Deco en Spaanse stijl dat zeer populair was in die tijd. Het is nu de Art Deco hoofdstad van de wereld en is een van de meest gefotografeerde plaaten in Nieuw Zeeland
We zijn met een taxi wijn gaan proeven in het oudste wijnhuis van Nieuw Zeeland, (zie foto's). naar Hawkes Bay, waar een van de bekendste wijngaarden ligggen. Heerlijke wijnen, natuurlijk hebben we gekocht Frits. Ook weer een prachtige groene natuur. Veel houtsnijwerken op weg naar het wijnhuis en ook ettelijke uitgestrekte golfbanen.

Napier 2, Art Deco huizen en wijn drinken

Ook de paters lustten er al pap van in die tijd.
We zijn net vertrokken richting Wellington, de hoofdstad van Nieuw Zeeland, waar we morgen vroeg
aankomen.

zondag 17 februari 2013

Auckland

Auckland, the "city of the sails". De stad waar de meeste zeilboten/jachten kunnen liggen van de wereld. Zowel aan de oost als de westkant van de haven, een prachtig gezicht. Een stad met anderhalf miljoen inwoners, terwijl er in heel Nieuw Zeeland nog geen 5 miljoen wonen.( Op het noordelijk en zuidelijk eiland samen).
De "hop on hop off" liet ons een groot deel van de stad zien. Wat opviel was dat de stad heel "groen" is en groots opgezet. Grote alleenstaande huizen met prachtig aangelegde tuinen. Mooie stranden met veel verschillende soorten watersport. Er is ruimte genoeg. Een land met een eigen munteenheid dat zo goed floreert.
Wij zijn naar het beroemde sea aquarium geweest. Wat een "werk" en "onderhoud" moet dat zijn.
Toen we de boot afgingen werd iedere passagier door een beveiliger met hond
gecontroleerd en besnuffeld op etenswaren of drank. Zo heeft ieder land weer zijn eigen specifieke eisen. Soms hoeven we ons paspoort niet eens bij ons te hebben en nemen ze genoegen met onze bootpas. Een andere keer moeten we wel 3 controles met de paspoort door en worden onze foto's nauwkeurig vergeleken met ons huidige uiterlijk.
We worden tevoren altijd goed ingelicht over wat wel en niet moet. Het gaat heel strikt, we weten waar we aan toe zijn. Alle paspoorten hebben we moeten inleveren en zijn gecontroleerd of voor de verdere reis alles klopt met de visa voor alle plaatsen en landen die we aandoen. Zo kwam uit dat één nederlands echtpaar geen visa voor India en China had, het reisbureau had dat niet verteld. Zij moeten nu 14 dagen van de boot af en mogen er later weer opkomen! Klaar ben je!!
Op de foto een bekende houten kerk, daaronder het stadhuis.
We zijn nu op weg naar Napier, zien de kust al liggen.

Aankomst in Napier

Eerst nog even lunchen

17 februari, vanaf de boot genomen Auckland

zaterdag 16 februari 2013

Skyline van Auckland

Zo genieten wij al varende!

Zee, op weg naar Auckland

Het is nu een dag later. De kapitein had om 12 uur weer een belangrijk bericht, we hielden ons hart al vast. Maar deze keer viel het mee. Het probleem met de schroef ( volgens Jan 6 meter in doorsnee, er zijn totaal 2 schroeven) is toch anders als gedacht. We varen kalm aan naar Auckland en doen Wellington en Napir toch aan, zie foto's. We zijn al ruim 5 weken van huis, de tijd vliegt en we genieten van alles. Het zo verwend worden is elke dag een feest.
De temperatuur is heerlijk, als het erg warm is is het zeewindje lekker. De airconditioning op de hut doet het ook prima.

Vannacht gaan we dus over de datumgrens heen, ineens 24 uur verder. Het is nu bij jullie 11 uur later, als we morgen wakker worden is het 14 februari en bij ons 13 uur later, heel bijzonder.