Wat een stad, wat een verkeer, en dat nog wel op zondag. Een stad die veel indruk heeft gemaakt. De armoede, daarnaast de rijkdom.
We hebben heel veel moeite moeten doen voor een visum van India, maar zijn heel blij dat we er nu geweest zijn.
De grote gebouwen herinneren nog aan de Engelsen, toen de stad nog Bombay heette, evenals de goed werkende metro.
Ook hier weer bloedheet. Met een goede gids de "highlights" gedaan. Ze vertelde hoe hier vier generaties gezinnen op één kamer wonen, hoe tolerant er met elkaar omgegaan moet worden, vooral wat een armoede hier heerst.
We zijn in het huis geweest waar Gandhi gewoond heeft, als hij in Bombay verbleef, in het huis van een vriend, dat nu ingericht is als een soort museum, heel eenvoudig, midden in de stad. Geeft een goed beeld hoe hij leefde, zijn werkkamer, zijn bibliotheek. Hoe hij de mensen toesprak vanaf en klein balkonnetje
In het Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya museum( het vroegere Prince of Wales museum). Veel antiek, prachtige schilderingen.
Bij de grote openbare "wasplaats", waar de was met de hand, s'morgens vroeg opgehaald, gedaan wordt, kleur bij kleur opgehangen( hoe houden ze de eigenaren van die kleren uit elkaar) s' middags gedroogd en gestreken, daarna weer thuis gebracht.
We zagen hoe rekening gehouden moet worden met de "heilige" koeien in het verkeer. Ze lopen midden in de drukke stad, in een groepje bij elkaar met een eigenaar, of alleen, zielsverloren niet wetend waar naartoe.
De Parsi begraafplaats, waar de doden door de familie in de open lucht neergelegd worden, als voer voor de gieren, alleen de botten blijven dan over. Ze cremeren of begraven hun doden niet, omdat ze geloven dat vuur, aarde en water heilig zijn.
De Gateway, een monumentale poort, die de toegang tot India voorstelt, met aan de overkant het hotel, waar enkele jaren geleden Pakistaanse terroristen huis hielden.
De film industrie in India is de grootste ter wereld. Er worden iedere dag 3 films gemaakt van 3 uur lang.
In de arme buurten kost het nog geen euro per dag om naar de bioscoop te gaan. Er zijn 150 miljoen mensen in India die elke dag naar zo'n film gaan om hun armoedige omstandigheden even te vergeten.
Op de eerste foto( lijkt een kathedraal) het Victoria Station, gebouwd door de Engelsen.
Op de tweede foto een brommer met een groot schilderij in zijn handen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.